Σε άρθρο γνώμης (perspective) στο Advances in Nutrition, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά στο πεδίο του, αξιολογήσαμε τις γενετικές, ανοσολογικές, μεταβολικές, μικροβιωτικές και συμπεριφορικές παραμέτρους που επηρεάζουν την απόκριση σε μακρο- και μικρο-θρεπτικά στοιχεία της διατροφής και, κατ' επέκταση, την ανάπτυξη σοβαρών πολυπαραγοντικών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία.
Εκφράζουμε και συζητάμε την άποψη πως η πρόοδος αυτή σε συνδυασμό με την εκπληκτική και εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί σταδιακά σε μια νέα προσέγγιση εξατομικευμένων διατροφικών παρεμβάσεων που θα προσδιορίζονται in silico χρησιμοποιώντας τον "ψηφιακό δίδυμο αδελφό μας". Με απλά λόγια, συλλέγοντας πληροφορίες για ένα άτομο (γενετικές επιγενετικές, μικροβιώματος ανοσολογικές μεταβολομικές κτλ) και βλέποντας πως αποκρίνεται για παράδειγμα σε μια διατροφική παρέμβαση, μπορούμε να προβλέψουμε βάσει αυτών των δεδομένων, πως θα αποκριθεί στη ένα άλλο άτομο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (actual digital twin).
Επιπλέον, μπορούμε να προβλέψουμε πως θα είναι το ίδιο το άτομο από το οποίο επιλεξαμε δεδομένα (virtual digital twin) όταν για παράδειγμα γεράσει και άρα ποιες θα είναι οι βέλτιστες εξατομικευμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε σε μεγαλύτερη ηλικία να έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.
Η σύλληψη, οργάνωση και συγγραφή της εργασίας αυτής πραγματοποιήθηκε από την Καλλιόπη Γκούσκου με την βοήθεια και κριτική από τους υπόλοιπους συγγραφείς και με την καθοδήγηση και συνεργασία του, επιβλέποντα για την εργασία, καθηγητή Α. Ηλιόπουλου.
Reference: Gkouskou K, Vlastos I, Karkalousos P, Chaniotis D, Sanoudou D, Eliopoulos AG. The “virtual digital twins” concept in precision nutrition Adv Nutr.. 2020 Aug 8:nmaa089. doi: 10.1093/advances/nmaa089
Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32770212/
Comments