top of page

Γονίδιο ΑPOE και αυξημένη σοβαρότητα της νόσου COVID-19

Πόσο συχνά συναντάται στους Έλληνες η παραλλαγή του APOE που συνδέεται με αυξημένη επικινδυνότητα;

Το γονίδιο που κωδικοποιεί την Απολιποπρωτεΐνη Ε (ApoE) είναι πολυμορφικό και άτομα που είναι ομόζυγα για τον απλότυπο ε4 εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά, υπερχοληστερολαιμία, νόσο Alzheimer και, όπως έδειξαν δύο πρόσφατες Βρετανικές μελέτες, COVID-19!


Οι συγγραφείς των άρθρων προσδιόρισαν σε 2.4% το ποσοστό των Βρετανών που είναι ομόζυγοι για τον απλότυπο ε4, οι οποίοι έχουν 2.2 φορές αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και 4.3 φορές αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο COVID-19 σε σχέση με τους ομοζυγώτες του απλότυπου ε3.


Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύσαμε στο έγκριτο περιοδικό Redox Biology, αξιολογήσαμε τη συχνότητα της παραλλαγής ε4 του γονιδίου APOE, στον ελληνικό πληθυσμό εν συγκρίσει με το Βρετανικό. Όπως προέκυψε, ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει τη συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου λιγότερο συχνά σε σχέση με τους Βρετανούς και το γεγονός αυτό πιθανώς συνδέεται με τη μικρότερη θνησιμότητα που επέφερε η πανδημία στη χώρα μας.

Μέσα από την συγκεκριμένη μελέτη η ομάδα μας πρότεινε 3 δυνητικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την επίπτωση της πρωτεΐνης ApoE στη νόσο COVID-19 που περιλαμβάνουν τη ρύθμιση (α) των επιπέδων χοληστερόλης, (β) της οξειδωμένης LDL και (γ) μηχανισμών φλεγμονής


Επιπλέον σε επίπεδο διατροφής προτείναμε για τα άτομα που φέρουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις, όπως για παράδειγμα αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων με μονοακόρεστα, μείωση των υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατανάλωση ακτινιδίων και ω3 λιπαρών οξέων που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της χοληστερόλης και της γενικότερης φλεγμονής.

Οι διαφορετικές παραλλαγές του APOE (συμπεριλαμβανομένης και της ε4 ελέγχονται στα πλαίσια του διατροφογενετικού ελέγχου GENOSOPHY® προκειμένου να παρέχονται εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις.

Η σύλληψη και η οργάνωση της εργασίας πραγματοποιήθηκε από την Καλλιόπη Γκούσκου, η οποία γονοτύπησε 1638 Έλληνες, υπό την καθοδήγηση και συνεργασία του καθηγητή Α. Ηλιόπουλου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα στο https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33730676/

144 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page